Niskokaloryczne przepisy
Kategorie:

Poznaj dwa niskokaloryczne przepisy idealne na lato!

Jesteś na diecie i naszła Cię ochota na coś słodkiego? Szukasz zamiennika dla swojego ukochanego sernika na zimno, który robiła mama, ale bez tony cukru? Poznaj dwa przepisy, które musisz wykonać tego lata!

Nie odmawiaj sobie przyjemności

Dieta nie zawsze musi wiązać się z odmawianiem sobie przyjemności. Nie musisz koniecznie rezygnować ze słodyczy, żeby osiągnąć wymarzoną sylwetkę, należy jednak zwrócić uwagę na zawartość cukru i ilość białka. Sezon truskawkowy w pełni więc warto skorzystać ze świeżych owoców i zrobić te dwa pyszne, mocno białkowe fit desery!

Wybierz zdrowsze zamienniki

Kto powiedział, że desery muszą zawierać tonę cukru i nie mogą zastąpić jednego z posiłków w ciągu dnia? Świetnym zamiennikiem białego cukru będzie ksylitol, który zawiera aż 40% mniej kcal. Chcąc dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość białka, a tym samym zaspokoić głód na dłużej warto zastąpić jogurt naturalny czy tłusty twaróg zdrowszymi zamiennikami. Do przygotowania tych deserów doskonale sprawdzi się Skyr – jogurt typu islandzkiego oraz chudy twaróg. Idealnym dopełnieniem będzie też odżywka białkowa, dzięki której dzienne zapotrzebowanie na białko zostanie z łatwością uzupełnione. 

Waniliowo truskawkowy pudding chia

Składniki:

  • 250 ml mleka krowiego 1,5% lub napoju roślinnego 
  • 4 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 150 g jogurtu typu islandzkiego Skyr
  • 30 g odżywki białkowej o smaku waniliowym
  • 400 g truskawek 
  • płatki migdałów do dekoracji

Sposób przygotowania:

Do miski wsypujemy nasiona chia i zalewamy lekko podgrzanym mlekiem/napojem roślinnym. Aby nasiona wchłonęły cały płyn i powstał z tego pudding, trzeba odczekać co najmniej 6 godzin. Warto w tym czasie zamieszać kilkukrotnie. 

Następnie w osobnym naczyniu umieszczamy skyr, ksylitol oraz odżywkę białkową (jeśli użyta zostanie odżywka białkowa nie smakowa, warto użyć na tym etapie ekstraktu waniliowego). Składniki mieszamy za pomocą miksera na gładką masę. Odstawiamy do lodówki tak jak pudding.

Gotowy pudding przekładamy do naczynia z wcześniej przygotowaną masą białkową i mieszamy (tutaj nie zaleca się używania miksera, aby nie rozdrobnić nasion).

Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i osuszamy. Następnie za pomocą blendera rozdrabniamy na gładki mus.

Masę z nasion chia przekładamy do pucharków, a na górę wylewamy mus truskawkowy. Dekorujemy płatkami migdałów i cząstkami truskawek. Najlepiej smakuje schłodzone! 

Orzeźwiający sernik truskawkowy bez pieczenia

Składniki:

Spód

  • 100 g mąki orkiszowej
  • 20 g mąki migdałowej
  • 3 jaja
  • 80 g ksylitolu
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki wody

Warstwa twarogowa

  • 500 g twarogu chudego
  • 200 g jogurtu typu islandzkiego Skyr
  • 20 g ksylitolu
  • 30 g odżywki białkowej o smaku waniliowym

Warstwa owocowa

  • 150 g truskawek
  • 1 opakowanie galaretki bez cukru
  • 300 ml wody

Sposób przygotowania:

Zacznij od oddzielenia żółtek od białek. Białka wbij do misy miksera, dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. W osobnym naczyniu zmiksuj żółtka z ksylitolem, olejem i wodą. Do tej samej misy wsyp suche składniki i ponownie zmiksuj. Uzyskana masa musi być gładka i należy połączyć ją z ubitymi białkami. Blachę o wymiarach 25×30 wyłóż papierem do pieczenia, przełóż masę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piecz 35 minut.

W czasie pieczenia przygotuj warstwę twarogową. Twaróg, skyr oraz ksylitol zmiksuj na gładko. Do uzyskanej masy dodaj odżywkę białkową i ponownie wymieszaj tak, aby nie powstały grudki.

Masę wylej na upieczony i ostudzony spód. Wstaw na godzinę do lodówki, żeby masa zgęstniała.

Aby przygotować ostatnią już warstwę ciasta, rozpuść galaretkę w 300 ml wody. Odstaw do ostudzenia i w międzyczasie przygotuj truskawki. Pozbawione szypułek i umyte truskawki pokrój na ćwiartki. Owoce ułóż na warstwie twarogowej, następnie delikatnie (najlepiej łyżką) rozprowadź galaretkę, aby nie spłynęła po bokach ciasta.

Gotowy deser wstaw do lodówki na całą noc, najlepiej smakuje schłodzony i uwaga -szybko znika!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.